Augmenten les proves de detecció del VIH

ADN
Les proves de detecció ràpida de la sida augmenten en un 118% en un any

Vuit centres alternatius fan tests sobre el virus sense que s'hagi de passar pel metge de capçalera


EFE .-Barcelona 17/10/2007

Les proves de detecció ràpida del VIH que des de fa un any es practiquen a vuit centres alternatius de Barcelona s'han incrementat en un 118% en un any, segons s'ha assenyalat avui durant la presentació d'una nova campanya de detecció dirigida a joves homosexuals.
Aquests centres, gestionats per ONG i en els quals no es requereix passar prèviament per un centre sanitari, s'han realitzar un total de 1.688 proves de detecció d'anticossos de la sida en el que va d'any, davant les 776 fetes el 2006. Només 26 casos, és a dir, l'1,54% dels que es van sotmetre al test, van resultar positius.
De totes les proves realitzades el 2006, el 62,25% eren homes. Segons les dades que s'han fet públiques avui, entre un 41 i un 43% dels diagnòstics es fan amb retard, per la qual cosa és necessari afavorir un diagnòstic precoç de la infecció.
Por a la descriminació
Per a Ferran Pujol, director de l'associació Projecte Noms-Hispanosida, aquestes dades posen de manifest que molts col·lectius, i entre ells els gai, prefereixen acudir a centres que no requereixin un pas previ per un centre sanitari perquè hi ha una certa incapacitat per part dels metges per donar un servei de proximitat, i molts se senten jutjats en plantejar la seva situació.
A Catalunya, segons les dades presentades avui pel director general de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Plasencia, es van fer el 2006 un total de 250.250 proves diagnòstiques en laboratoris catalans, i d'elles van ser positives un 0,61%.
Pujol ha assenyalat que en l'èxit d'aquests centres alternatius ha influït, a més de l'atractiu del resultat ràpid dels nous test, les iniciatives que diversos col·lectius duen a terme per promoure el que les persones que poden mantenir relacions de risc es facin proves periòdiques de detecció de VIH.
Incentivar el test de diagnòstic
La nova campanya que s'ha presentat avui en el departament de Salut pretén incentivar la pràctica del test diagnòstic del VIH en les persones exposades a situacions de risc d'infecció pel virus, per reduir el retard en el diagnòstic, afavorir un bon seguiment mèdic i un tractament eficaç, així com per millorar la qualitat de vida del pacient.
Les accions d'aquesta campanya se centraran en els centres d'atenció primària, oficines de farmàcia, ONG de lluita contra la sida, centres d'atenció i seguiment de drogodependències i en centres d'atenció sexual i salut reproductiva.
Per a la campanya s'han editat 800.000 tríptics informatius, la meitat en castellà i l'altra meitat en català i 20.000 cartells.
Segons que ha explicat Ferran Pujol, al centre de detecció ràpid situat a la zona gai de l'Eixample barceloní, s'ha vist que dels 848 deteccions ràpides que s'han fet el 2007, el 35% eren menors de 25 anys.
Des de l'associació Projecte Noms-Hispanosida, Pujol s'ha mostrat partidari que s'iniciï com més aviat millor el registre de nous casos de VIH, que ara és voluntari, i que seria codificat amb el número de la targeta de la seguretat social per preservar la identitat.
Espanya i Itàlia són els únics països de la UE que no tenen dades de la incidència real d'infeccions noves, ja que no es registren tots els casos la qual cosa impedeix conèixer fins que punt està afectada la població espanyola.